Mgr. Lucie Kárníková

Fyzioterapie a relaxační studio 123KONDICE

diplomovaný fyzioterapeut

Vždy mě zajímalo propojení fyzického a duševního světa, jejich vzájemný vztah a provázanost. Hledání hlubších souvislostí, příčin a následků, mě po klikaté cestě přivedlo ke studiu fyzioterapie, kde mohu zmiňované aspekty propojit.

Fyzioterapii jsem vystudovala na Vyšší odborné škole Mills v Brandýse nad Labem. Během tříletého studia mě blíže zaujala zejména problematika vertebrogenních obtíží, prevence bolesti zad a motivace ke cvičení, například díky využití pomůcek, které mohou zvýšit atraktivitu cvičení pro různé věkové skupiny. 

Pokračovala jsem ve studiu na Fakultě tělesné výchovy a sportu University Karlovy oborem zaměřeným na tělesnou a pracovní výchovu zdravotně postižených. Tento obor mi dal možnost vyzkoušet širokou škálu pohybových aktivit bez ohledu na tělesná omezení. V průběhu studia jsem se seznámila se základy atletiky, cyklistiky, kanoistiky, gymnastiky, plavání, lyžování, kolektivních sportů, pohybových her, tanců, aktivit v přírodě i jógy a tai-chi. Paleta byla velice pestrá. Získala jsem přesvědčení, že pokud nechybí motivace, lze jakoukoli sportovní disciplínu adaptovat pro populaci s tělesným i mentálním postižením a přispět tak ke zvýšení kvality života. Během studia jsem se věnovala problematice poruch autistického spektra a několik let jsem pracovala v Anglii na internátní škole pro studenty s autismem. Tato zkušenost mi byla velkým přínosem zejména v oblasti komunikace, krizové intervence a mezilidských vztahů. 

Další cenné zkušenosti jsem posbírala během praxe na odděleních některých pražských nemocnic, v léčebnách, rehabilitačních a lázeňských provozech (Centrum Paraple, Dětská léčebna Vesna v Janských Lázních, Hamzova léčebna pro děti a dospělé Luže – Košumberk a další). Působila jsem i v prostředí wellness, kde byla hlavním cílem regenerace, relaxace a navrácení tělesné a duševní rovnováhy.

Nějaký čas jsem se zabývala prací v oboru klinických studií a nyní se dlouhodobě věnuji projektu rodina, který mě udržuje v neustálém pohybu. Máme tři děti a i díky nim si uvědomuji, jak je motivace dětí k pohybu  nezbytná pro jejich zdravý vývoj tělesný i duševní. 

Práce s tělem mě nepřestává fascinovat. Mým cílem v terapii je snaha o vnímání vlastního těla, motivace k pohybu a zkvalitnění pohybových návyků v každodenních činnostech. Díky práci s tělem můžeme ovlivnit svou psychiku a naopak. Tyto poznatky se snažím předat i klientům. Práce s lidmi je pro mne obohacením, ráda poznávám nové tváře a jejich životní příběhy. 

Absolvovala jsem řadu kurzů a odborných seminářů (Rhb metoda L. Mojžíšové/ Sternokostální skloubení, Tejpování, Zdravá chodidla = zdravá záda, Fyzioterapie Funkce/ Forma-Funkce-Facilitace, Pilatesova metoda, Balanční míče pro zdraví dětí, Reflexní terapie chodidel, Kyčelní kloub v kontextu hlubokého stabilizačního systému páteře). Stále se snažím vzdělávat a prohlubovat své znalosti o nové poznatky. Vidím, že možnosti lidského těla jsou nekonečné a stále je co objevovat.